Naar houten gevelbekleding

Hout is één van de oudste materialen die wordt toegepast bij het bekleden van een gevel. Houten gevelbekleding is te verkrijgen in vele soorten en maten en elke soort heeft verschillende eigenschappen. Bij het kiezen voor houten gevelbekleding moet er rekening worden gehouden met de volgende punten:

  • Houtsoort
  • Inhoudsstoffen
  • Houtkwaliteit
  • Vorm
  • Oppervlak
  • Brandeigenschappen

Houtsoort

Er zijn veel houtsoorten die geschikt zijn voor gevelbekleding. Bij het kiezen van een houtsoort is het belangrijk om te kijken naar de weerstand tegen de natuurelementen als regen, wind en hitte. De duurzaamheid van houten gevelbekleding wordt uitgedrukt in klassen. hierbij is klasse 1 zeer duurzaam en klasse 5 beperkt duurzaam. Deze klassen worden ook toegekend aan de vormstabiliteit van de houtsoort. Hierbij is klasse 1 zeer stabiel en klasse 5 beperkt stabiel.

In Nederland wordt onder andere gebruik gemaakt van de volgende soorten houten gevelbekleding: hardhout, thermisch hout, bamboo

 Inhoudsstoffen

Bij het kiezen van houten gevelbekleding moeten ook de inhoudsstoffen in het achterhoofd gehouden worden. Bepaalde gevelbekledingen hebben inhoudsstoffen die corrosiebevorderend zijn en kunnen in combinatie met metalen beter niet gebruikt worden. Ook kunnen bepaalde inhoudsstoffen vlekken op stucwerk veroorzaken. De inhoudsstoffen kunnen veelal uit het hout worden gewassen, let hier dus op bij het kiezen van een houtsoort.

Houtkwaliteit

Bij houten gevelbekleding zijn er ook verschillende houtkwaliteiten beschikbaar. De ene houten gevelbekleding is van betere kwaliteit dan de ander. Omdat er voor de kwaliteitseisen van houten gevelbekleding nog geen Europese richtlijnen zijn, wordt de gevelbekleding opgedeeld in drie klasses:

  • Klasse A:
    geschikt voor regendichte bekledingen, zoals bergingen.
  • Klasse B:
    geschikt voor niet geheel regendichte bekledingen, de totale scheidingsconstructie is echter waterdicht, zoals binnenspouwbladen.
  • Klasse C:
    stallingsruimtes; van lagere kwaliteit die niet onder het Bouwbesluit vallen.

Vorm

Is de keus gevallen op de materiaalsoort hout, dan is dit type gevelbekleding ook nog in verschillende vormen te monteren. Zo kan houten gevelbekleding horizontaal of verticaal worden gemonteerd en kan er gekozen worden voor open of gesloten gevelbekleding.

Bij het kiezen voor gesloten gevelbekleding wordt er een hoge vochtkering bereikt. Alleen moet er veel aandacht worden besteed aan het monteren van gesloten gevelbekleding. Er moet voldoende ruimte zijn om hout te laten uitzetten en krimpen en is ventilatie noodzakelijk om geen vochtproblemen te krijgen.

Oppervlak

Houten gevelbekleding kan een ruw of geschaafd oppervlak hebben. Een geschaafd oppervlak zal eerder naar grijs verkleuren, maar heeft wel een betere hechting voor verf. Ook zal de afwerking bij een geschaafd oppervlak beter zijn dan bij een ruw oppervlak.

Brandeigenschappen

Per houten gevelbekleding zullen de brandeigenschappen anders zijn. De gevelbekledingen kunnen echter brandvertragend  behandeld worden, mocht dat nodig zijn.