Houten gevelbekleding is beschikbaar in verschillende kleuren en maten. Veel voorkomende houten gevelbekleding soorten die je in Nederland tegenkomt zijn: hardhout, thermisch hout en bamboe. Iedere soort heeft zijn voor- en nadelen en beschikt over zijn eigen unieke eigenschappen.

Hardhout

Hardhout bestaat voornamelijk uit tropisch hout. Een voordeel van hardhout is dat het vaak zonder behandeling op de gevel geplaatst kan worden en hierdoor niet onderhouden hoeft te worden met een laklaag of verf. Hierdoor blijf je de structuur van het hout zien mocht dat gewenst zijn. Na een aantal jaar vergrijst het hout. Er moet rekening mee gehouden worden dat het vergrijzen van het hout erg afhankelijk is van regen en zon, waardoor er kleurverschillen kunnen ontstaan op verschillende kanten van je woning. Daarnaast is een gevel van hardhout steeds minder verantwoord en hierdoor is het materiaal ook gemiddeld €50,- per vierkante meter.

Thermisch hout

Thermisch hout heeft voor een ware revolutie gezorgd in de wereld van houten gevelbekleding. Hout dat een thermische behandeling  heeft gehad krijgt een vergelijkbare duurzaamheid als tropisch hardhout. Daarnaast is het gevolg voor de natuur vele malen minder, waardoor het een milieubewuste keuze is. Het hout krijgt een behandeling waarbij het op een temperatuur van minimaal 200 graden celcius gebracht wordt. Hierdoor wordt het hout vochtbestendiger en verlengt het de levensduur van het hout. Het hout wordt ook mede hierdoor vormvast en is daarom uitstekend geschikt voor de gevel. Ook de prijs ligt in tegenstelling tot tropisch hardhout een stuk lager. Thermisch hout zal na verloop van tijd wel verkleuren.

Bamboe

Bamboe gevelbekleding is erg in opkomst. Het bestaat vaak uit hout dat een thermische behandeling heeft gehad gecombineerd met bamboe vezels. Een voordeel van bamboe is dat het extreem snel groeit, waardoor het ecologisch verantwoord is om dit materiaal te gebruiken als gevelbekleding. Door middel van een hoge vezeldichtheid en de thermische behandeling van het hout is het veel minder interessant voor schimmels en insecten die het hout kunnen aantasten. Bamboe heeft als nadeel dat het uiteindelijk zal verkleuren, echter hebben alle houtsoorten dit als kenmerk.

Duurzamere alternatieven

Houten gevelbekleding geeft je huis een mooie uitstraling en laat je woning opgaan in de omgeving. Maar het is algemeen bekend dat houten gevelbekleding niet erg milieuvriendelijk is en erg veel onderhoud vereist. Als je hier geen tijd voor hebt is kunststof gevelbekleding een prima alternatief. Maar je wilt natuurlijke wel de uitstraling van houten gevelbekleding behouden. Dan zijn de gevelpanelen van Kerrafront Modern Wood of Wooddesign misschien een prima onderhoudsarm alternatief.