Montage metalen gevelbekleding

Montage

De montage metalen gevelbekleding kan op drie verschillende manieren gedaan worden. Eén van de mogelijkheden is om de metalen gevelpanelen vast te hechten aan een houten lattenwerk. De tweede manier is om de gevelbekleding vast te hechten op een metalen ondergrond of lattenwerk. De derde manier is het schroeven van de metalen gevelbekleding, echter wordt er geadviseerd om te kiezen om te hechten. Hou hierbij wel rekening dat metalen gevelbekleding niet geplakt mag worden. Metalen gevelbekleding wordt vaak in cassettevorm gemaakt. Dit zijn platen die aan alle vier de zijden omgevouwen zijn. Deze platen zijn erg vormvast en kunnen onzichtbaar op de gevel worden bevestigd. Zoals de meeste gevelbekleding hebben metalen panelen ook last van lage- en hoge temperaturen. Daarom moet hiermee rekening gehouden worden tijdens de montage. Als je een aannemer in dienst neemt zal hij natuurlijk hiermee rekening houden.

Aandachtspunten:

  • Metalen gevelbekledingHoudt rekening met de maatvoering van de beplating tijdens het ontwerp
  • Maak gebruik van RVS schroeven of bevestigingsmiddelen
  • De brandwerendheid is afhankelijk van de samenstelling van de constructie
  • Hoge Rc-waarden zijn alleen te realiseren indien de metalen beplating thermisch wordt ontkoppeld van de (metalen) binnenconstructie.
  • Gebruik een montagehandleiding van het desbetreffende metalen gevelbekleding.
  • Geef hulpstukken voldoende stijfheid mee en zorg dat deze uitgelijnd kunnen worden
  • De toegepaste coating is zeer belangrijk. De coating bepaald deels het uiterlijk en duurzaamheid van de metalen gevelbekleding.

Isolatie

Daarnaast dient er tijdens de montage metalen gevelbekleding rekening gehouden te worden met de gevelisolatie. De gevelisolatie is een zeer belangrijk, en hier dient aandacht aan besteed te worden. Elke woning of gebouw heeft last van damp, deze damp moeten worden afgevoerd. Maar als de gevelisolatie niet op orde is kan deze damp niet weg. Het gevolg hiervan is dat condensatievocht voor corrosie van de metalen gevelbekleding kan zorgen. Deze condensatievocht kan worden voorkomen door de luchtspouw beperkt te beluchten en door het aanbrengen van isolatie bij de naadaansluitingen.