Metalen gevelbekleding soorten

Metalen gevelbekleding soorten zijn te vinden in verschillende prijscategorieën en verschillen in duurzaamheid. Deze pagina geeft meer informatie over de kenmerken en prijs van de verschillende metalen gevelbekleding soorten.

Cortenstaal

cortenstaal gevelbekledingCortenstaal is een materiaal dat in opkomst is en kenmerkt zich door de roestvorming op het materiaal. Het is ijzer waar een aantal andere metalen als koper, nikkel en chroom aan is toegevoegd. Cortenstaal is een materiaal dat echt leeft en verandert bij veranderende weersomstandigheden. Bij regen vormt zich een laag roest op het materiaal dat het zijn kenmerkende aanzicht geeft. Doordat deze roestlaag geen zuurstof doorlaat zal cortenstaal ook niet verder roesten dan het oppervlak en is daarom erg duurzaam. Het materiaal heeft zelfs een langere levensduur dan gewoon staal! Cortenstaal krijgt gemiddeld na één jaar zijn kenmerkende kleur.

Roestvrijstaal

Roestvrijstalen gevelbekledingRoestvrijstalen gevelbekleding is een combinatie van metalen. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende soorten afwerkingen. Dit kan variëren van glanzend tot gekleurd en mat. Het materiaal kan met vele andere materialen gecombineerd worden wat je veel vrijheid geeft bij het samenstellen van je gevel.

Roestvrijstalen gevelbekleding kan zowel verticaal als horizontaal gemonteerd worden en is er in verschillende vormen. Het is een perfect materiaal voor een woning en geeft veel keuzevrijheid. Een nadeel is echter dat roestvrijstalen gevelbekleding wel degelijk kan roesten. Dit kan gebeuren door vuildeeltjes die zich ophopen in de spleten of gegalvaniseerde bouten gemonteerd op roestvrijstaal. Door het lassen en de deeltjes metaal die op het roestvrijstalen metaal komen kan er ook roest ontstaan. Roestvrijstaal heeft als pluspunten dat het duurzaam en milieuvriendelijk is, daarnaast is roestvrijstalen gevelbekleding zeer sterk en bestand tegen corrosie door zout.  Een minpunt van roestvrijstalen gevelbekleding is dat het gevoelig is voor chloor en er ook veel onderhoud nodig is.

Aluminium

aluminium gevelbekledingAluminium gevelbekleding werd eerst voornamelijk gebruikt op kantoren en bedrijfspanden, maar tegenwoordig is dit materiaal ook steeds meer te vinden op woningen. De ontwikkeling van aluminium gevelbekleding heeft niet stilgestaan en hierdoor heeft de consument het materiaal omarmd.

Aluminium gevelbekleding heeft weinig tot geen onderhoud nodig en is een lichte materiaalsoort. Daarnaast is het materiaal enorm sterk, waardoor het goed bestand is tegen de weersomstandigheden in Nederland. Aluminium heeft ook als voordeel dat het niet roest, waardoor het enorm duurzaam is en jaren meekan. Het materiaal heeft echter ook een aantal nadelen. De productie is bijvoorbeeld niet milieuvriendelijk en het recyclen was in voorgaande jaren moeilijk. Het recyclen van aluminium is echter wel verbeterd.

Zink

Zink gevelbekledingZink is een flexibel materiaal en zeer onderhoudsvriendelijk. Daarnaast heeft het materiaal veel keuze in kleur, waardoor het voor woningen geschikt is. Zink wordt gekenmerkt als duurzaam, niet brandbaar en moswerend. Ook kan het materiaal met andere materialen worden gecombineerd. Echter kan het niet met alle materialen worden gecombineerd. Er zijn namelijk materialen die zink kunnen aantasten en zink zal dan uiteindelijk corroderen. Gevelbekleding van zink kan niet worden gecombineerd met :

  • Koper
  • Niet gegalvaniseerd ijzer
  • Vers beton

Zink kan zowel verticaal als horizontaal gemonteerd worden en dit kan met verschillende vormen. Veel voorkomende vormen zijn staande panelen, roeven, platen en casette. Staande panelen waarbij panelen verticaal op elkaar worden gestapeld. Roeven waarbij de panelen door middel van een lat aan elkaar worden gemonteerd.

Koper

Koper gevelbekledingKoper is een kostbare vorm van gevelbekleding. Het heeft daarentegen wel een heel kenmerkend uiterlijk en word al honderden jaren gebruikt voor daken, dakgoten en nu dus ook gevelbekleding. Een kenmerk van koper is dat het na verloop van tijd een groene kleur krijgt. Deze typische groene kleur komt door oxidatie van het materiaal. Deze kleurverandering neemt jaren in beslag, waardoor koper bij het monteren zijn glansende bruine kleur heeft.

Koperen gevelbekleding heeft veel verschillende soorten vormen. Veelal wordt de gevelbekleding in casette-vorm of panelen met tand en groef geleverd, maar er zijn ook bolvormige panelen etc. leverbaar. Het materiaal heeft als voordeel dat het een enorm lange levensduur heeft, milieuvriendelijk is en geen onderhoud nodig heeft. Je moet wel rekening houden met de prijs, want die ligt gemiddeld tussen de €100,- en €150,- per vierkante meter.