Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is één van de oudste materialen die wordt toegepast bij het bekleden van een gevel. Houten gevelpanelen zijn te verkrijgen in vele soorten en maten en elke soort heeft verschillende eigenschappen. Bij het kiezen van houten gevelbekleding moet er rekening worden gehouden met de volgende punten:

 • Houtsoort
 • Inhoudsstoffen
 • Houtkwaliteit
 • Vorm
 • Oppervlak
 • Brandeigenschappen

Houtsoort

Houten gevelbekleding soortenEr zijn veel houtsoorten die geschikt zijn voor gevelbekleding. Bij het kiezen van een houtsoort is het belangrijk om te kijken naar de weerstand tegen de natuurelementen zoals regen, wind, koude en warmte. De duurzaamheid van houten gevelbekleding wordt uitgedrukt in klassen. Hierbij is klasse 1 zeer duurzaam en klasse 5 beperkt duurzaam. Deze klassen worden ook toegekend aan de vormstabiliteit van de houtsoort. Hierbij is klasse 1 zeer stabiel en klasse 5 beperkt stabiel. Dus een houtsoort heeft minimaal 2 bijbehorende cijfers voor de duurzaamheid en stabiliteit.

In Nederland wordt onder andere gebruik gemaakt van de volgende soorten houten gevelbekleding: hardhout, thermisch hout, bamboe.

Inhoudsstoffen

Bij het kiezen van houten gevelbekleding moet je tevens rekening houden met de inhoudsstoffen. Bepaalde gevelbekledingen hebben inhoudsstoffen die corrosie bevorderenen en kunnen in combinatie met metalen beter niet gebruikt worden. Ook kunnen bepaalde inhoudsstoffen vlekken op stucwerk veroorzaken. De inhoudsstoffen kunnen veelal uit het hout worden gewassen, let hier dus op bij het kiezen van een houtsoort.

Houtkwaliteit

Houten gevelbekleding

Bij houten gevelbekleding zijn er ook verschillende houtkwaliteiten beschikbaar. De ene houten gevelbekleding is van betere kwaliteit dan de ander. Omdat er voor de kwaliteitseisen van houten gevelbekleding nog geen Europese richtlijnen zijn, wordt de gevelbekleding opgedeeld in drie klasses:

Klasse A: geschikt voor regendichte bekledingen, zoals bergingen.  Klasse B: geschikt voor niet geheel regendichte bekledingen, de totale scheidingsconstructie is echter waterdicht, zoals binnenspouwbladen.  Klasse C: stallingsruimtes; van lagere kwaliteit die niet onder het Bouwbesluit vallen.

Vorm

Is de keus gevallen op de materiaalsoort hout, dan is dit type gevelbekleding ook nog in verschillende vormen te monteren. Zo kunnen houten gevelpanelen horizontaal of verticaal worden gemonteerd en kan er gekozen worden voor open of gesloten gevelbekleding. De vorm is altijd nog te veranderen door de eenvoudige bewerkbaarheid van hout.

Bij het kiezen voor gesloten gevelbekleding wordt er een hoge vochtkering bereikt. Alleen moet er veel aandacht worden besteed aan het monteren van gesloten gevelbekleding. Er moet voldoende ruimte zijn om hout te laten uitzetten en krimpen en is ventilatie noodzakelijk om geen vochtproblemen te krijgen

Oppervlak

Houten gevelbekleding kan een ruw of geschaafd oppervlak hebben. Een geschaafd oppervlak zal eerder naar grijs verkleuren, maar heeft wel een betere hechting voor verf. Ook zal de afwerking bij een geschaafd oppervlak beter zijn dan bij een ruw oppervlak. Tevens hebben de houten panelen een bepaalde structuur dat aan de oppervlak te zien is. Ieder soort hout heeft een andere structuur om aan de verschillende wensen te kunnen voldoen.

Brandeigenschappen

Per houten gevelbekleding zullen de brandeigenschappen anders zijn. De gevelbekledingen kunnen echter brandvertragend  behandeld worden, mocht dat nodig zijn. Acties zoals dompelen en impregneren zorgen ervoor dat hout zich beter bestand houdt tegen invloeden zoals brand, schimmel en water. Interesse voor het dompelen of impregneren van hout? Wij adviseren hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren voor het beste resultaat.

Voordelen

VoordelenAls je kiest voor houten gevelbekleding geeft dit je huis of pand een moderne en strakke uitstraling. Daarnaast geven houten gevelpanelen je huis een natuurlijke uitstraling, en is je huis één met de natuur. Als je gevelpanelen beschadigd raken zijn ze ook nog eens gemakkelijk vervangbaar en iedere doe-het-zelver kan deze panelen gemakkelijk plaatsen. Als laatste voordeel kan houten gevelbekleding prima zorgen voor isolatie.

 • Moderne en natuurlijke uitstraling
 • Eenvoudige montage
 • Gemakkelijk te bewerken

Nadelen

Het is algemeen bekent dat houten gevelbekleding mooi is, maar veel onderhoud vereist. Je moet deze panelen regelmatig reinigen en mos vrij maken. Als je op zoek bent naar gevelbekleding dat de uitstraling heeft van houten gevelpanelen maar weinig onderhoud vereisen, dan is kunststof gevelbekleding misschien iets voor u. Een ander nadeel van houten gevelpanelen is de vergrijzing. Voor de vergrijzing van je houten gevelbekleding zijn wel oplossingen maar het helemaal tegen gaan is helaas niet mogelijk.

 • Veel onderhoud vereist
 • Vergrijzing
 • Niet altijd duurzaam