Gevelreiniging

De gevelbekleding van een gebouw geeft de eerste impressie die bezoekers hebben. Je wilt natuurlijk dat je gevelpanelen je huis aantrekkelijk maken, maar wat als deze panelen vervuild zijn? Dan is het aantrekkelijk om te kiezen voor gevelreiniging. Er zijn veel bedrijven die je gevel kunnen reinigen, echter kan er ook voor worden gekozen om dit als particulier zelf te doen. Op deze pagina vindt je alle informatie over hoe je bepaalde gevels dient te reinigen.

Er zijn verschillende manieren van gevelreiniging. De ene methode is beter voor kunststof gevelbekleding terwijl de andere methode beter is voor stenen gevelbekleding. Hieronder staan de verschillende manieren waarmee je de gevel van je woning kan reinigen.

Chemische gevelreiniging

Chemische gevel reiniging
www.gevelrenovatie-info.nl

Bij chemische reiniging wordt er een mengsel van verschillende chemische stoffen aangebracht op de gevelbekleding. Door deze chemische stoffen wordt het vuil opgelost. Vervolgens worden de stoffen afgespoeld met een emmer water. De chemische gevelreiniging methode wordt voornamelijk gebruikt bij matige vervuiling, zoals verfresten en lichte roet. Bij deze methode is het wel belangrijk om vooraf op te zoeken welke stoffen niet geschikt zijn voor je gevel. Er blijft wel altijd een deel van het chemische product achter in de gevel. Deze methode kost ongeveer 15 euro per vierkante meter en kan niet worden toegepast op elke ondergrond.

Stralen als gevelreiniging

Stralen als gevelreiniging
www.gevelreinigingjanvanmierlo.nl

Het stralen van de gevel wordt gezien als een van de meest agressieve manieren om de gevel te laten reinigen. Bij deze methode wordt er gewerkt met water gemend met een straalmiddel, vervolgens wordt dit mengsel met grote druk tegen de gevel aan gespoten. Is de gevel vervuild met zware vervuiling, zoals graffiti of heftige roetaanslag. Dan is stralen gevelreiniging de oplossing. Voor deze manier van reinigen is in de meeste gemeentes een vergunning vereist. Het advies is om deze manier van reinigen over te laten aan een professioneel gevelreiniging bedrijf. Net zoals chemische reiniging kost deze methode ook rond de 15 euro per vierkante meter. De kans op beschadiging van de gevel is bij deze techniek zeer hoog, daarom wordt aangeraden om deze methode alleen op sterk materiaal toe te passen. Dus bijvoorbeeld niet op glazen of kunststof gevelbekleding.

Stoomreiniging

Stoomreiniging
www.gevelreiniging.info

Stoomreiniging is een methode waarbij de vervuilde gevel onder hoge druk wordt schoon gespoten. Het water wordt verhit tot wel 150 graden en daarna met een spuit op de gevel gespoten. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij licht vervuiling zoals mos. Stoomreiniging is de beste manier wanneer je een gezonde baksteengevel hebt. Het overige materiaal kan je simpel weg laten wegspoelen omdat het een milieuvriendelijke methode is. Als je kiest voor stoomreiniging zal je ongeveer 6 euro per vierkante meter kwijt zijn. Deze methode is niet toepasbaar op oude kwetsbare materialen.

Vochtstralen

Vochtstralen
www.onderhoudsbedrijfbreda.nl

Vochtstralen is een combinatie van zand en water dat op de desbetreffende gevel wordt gespoten. Daarnaast kan dit ook met glasparels en kalk gedaan worden. Deze techniek is ‘zachter’ dan de boven genoemde methodes, hierdoor heeft je gevel minder kans op beschadiging. Vochtstralen is geschikt voor matig tot zwaar vervuilde gevels.

Nevelstralen

nevelstralen
www.bostotalcleaning.nl/

Indien je een huis hebt met historische waarde kan je de gevel niet zomaar reinigen. De reiniging moet zeer zorgvuldig worden uitgevoerd. De nevelstraal methode is dan het meest geschikt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van indirecte stralen die worden afgestemd op de gevel. Deze techniek zal ongeveer rond de 14 euro per vierkante meter kosten. Nevenstralen kan worden toegepast op oppervlaktes zoals: Kunststof, steen/cement, metaal en hout.