Gevelisolatie

Gevelisolatie

De gevelisolatie is vaak een ondergeschoven kindje, maar is zeer belangrijk. Door een goede isolatie houd je vocht, koudheid en geluid tegen. Er zijn verschillende manieren om je gevel te isoleren, ontdek deze manieren in de rest van de tekst.

Een goede gevelisolatie brengt zowel economische als ecologische voordelen met zich mee. Daarom is het een lastige keuze om de juiste isolatie te kiezen. Met deze pagina hopen we je beter te kunnen informeren om de juiste keuze van isolatie te maken. Je kan kiezen om de buitengevel of de spouw te isoleren. Beide manieren hebben zo hun voordelen.

Buitengevelisolatie

Bij het isoleren van de buitenkant van je gevel wordt je huis iets dikker doordat het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muur geplaatst wordt. Nadat het isolatiemateriaal is geplaatst laat je dit afwerken met gevelbekleding, waardoor het isolatiemateriaal niet zichtbaar meer is. Omdat je woning er iets anders gaat uitzien, moet je wel een vergunning bij de gemeente aanvragen. Echter bij twee-onder een-kapwoningen, rijtjeshuizen en monumentale panden is het nog maar de vraag of het plaatsen van buitengevelisolatie is toegestaan. Een andere optie is het plaatsen van spouwmuurisolatie, hierover later meer. De gemiddelde prijs voor buitengevelisolatie is rond de 13.000 euro, dit is een fors bedrag maar je houdt er jaarlijks ongeveer 750 euro aan over. Daarnaast brengt het plaatsen van buitengevelisolatie nog andere voordelen met zich mee. Je woning wordt meer waard, je huis verliest minder warmte en je energierekening is een stuk lager.

Spouwmuurisolatie

De ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur wordt een spouw genoemd, deze ruimte kan je opvullen met isolatiemateriaal. Het wordt geadviseerd om dit te laten doen door een gecertificeerd isolatiebedrijf, zij zullen dit opvullen met bijvoorbeeld piepschuimbolletje of glaswolvlokken. De kosten om de spouwmuur te isoleren zal ongeveer rond de 2500 euro liggen, jaarlijks zal je ongeveer 600 euro kunnen besparen. Je hebt geen vergunning nodig om je spouwmuur te laten isoleren, want het uiterlijk en de constructie van je huis zullen niet veranderen. Indien er geen spouw aanwezig is kan je de keuze maken voor buitengevelisolatie.

Kijk hier voor meer informatie over gevelreiniging!