Cement / Stenen Gevelbekleding

Stenen gevelbekleding is er in verschillende soorten en maten en laat zich uitstekend combineren met andere materialen. Stenen gevelbekleding is er in verschillende afwerkingen, zo kan het heel robuust zijn of glad afgewerkt. Veel voorkomende steensoorten bij stenen gevelbekleding zijn graniet, marmer, leisteen, vezelcement en kalksteen. Vanaf oudsher zijn deze materialen gebruikt en verwerkt in veel beroemde bouwwerken.

Vorm

De stenen gevelbekleding wordt vaak geplaatst in een plaatvorm al kunnen materialen als leisteen ook in andere vormen gemonteerd worden op de gevel. De vorm is daarnaast erg afhankelijk van het type woning dat bekleed moet worden. Stenen/cementen gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende soorten. De bekendste soort is leisteen, daarnaast heb je ook nog de soorten beton en vezelcement.

Leisteen

Leisteen gevelbekledingGevelbekleding in leien is een gevelbekleding die vrij veel voor komt. Het is verkrijgbaar in de natuurlijke variant waarbij het 100% natuursteen is of in kunstvorm waarbij het bestaat uit vezelcement. Leisteen is beschikbaar in vele kleuren, zeker de kunstlei en deze steensoort is niet al te duur. Prijzen van leistenen gevelbekleding variëren van €50,- tot €80,- per vierkante meter. Het materiaal is echter minder makkelijk te bewerken, waardoor de kosten van het plaatsten van de gevelbekleding toch wel hoog op kunnen lopen.

Beton

Beton gevelbekledingGevelbekleding van beton is de laatste jaren in opkomst. In eerste instantie komt beton op de meeste mensen over als een lomp en kil product. Er is echter veel ontwikkeling in de betonnen gevelbekleding. Door verschillende samenstellingen van het beton kunnen er verschillende kleuren worden gegeven aan het materiaal en zijn er veel verschillende afwerkingen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een gladde afwerking, een afwerking met een structuur of zelfs gecombineerd zoals op de afbeelding is te zien.

Ten opzichte van natuursteen is betonnen gevelbekleding goedkoop, wat het aantrekkelijk maakt voor renovatieprojecten van woningen. Al kan het bij grote formaten veel transportkosten met zich meebrengen.

Vezelcement

Kunststof gevelbekleding dutchplankGevelkleding in vezelcement kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Het kan gebruikt worden voor woningbouw, recreatiebouw en zelfs voor drijvende woningen. De gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende structuren, maar ook volledig glad. Vezelcement bestaat voornamelijk uit gemalen zand in combinatie met milieuvriendelijke vezels en minerale vulstoffen. Vezelcement gevelbekleding van het merk Dutchplank is in elk wenselijke kleur verkrijgbaar.

 

Kunststof gevelbekleding met natuursteen

Deze panelen zijn gemaakt van kunststof, maar de toplaag bevat steen. Deze natuurstenen zijn op de oppervlakte ingesmolten, hierdoor hebben deze panelen de uitstraling van stenen gevelbekleding. Maar door het kunststof is het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief. Vinytherm en Vinystone zijn merken die dit soort stenen gevelbekleding leveren. De panelen van deze merken worden voornamelijk gebruik in renovatieprojecten, zoals gevels en balkonbekleding. Daarnaast is deze gevelbekleding soort perfect voor projecten waar een natuursteen uitstraling gewenst is.